Kotitalouksien sähkönkulutus tarkastelun alle – onko oma kotisi selvillä sähköillä

Sekalaista

Koska viimeksi olet itse tehnyt kotona sähkösopimusvertailua? Aito ja alkuperäinen Sähkövertailu.fi auttaa vertaamaan ja kilpailuttamaan sähkösopimukset helposti. Palvelu on toiminut vuodesta 2011 ja sen avulla on solmittu jo yli 315 000 sähkösopimusta. 

Kotitalouksien sähkönkulutus on merkittävä tekijä energiankulutuksessa ja ympäristön kuormituksessa. Sähkönkulutus kotitalouksissa kattaa monia eri käyttökohteita, kuten valaistus, kodinkoneet, lämmitys, ilmanvaihto ja viihde-elektroniikka. Seuraavassa on muutamia tapoja tarkastella kotitalouksien sähkönkulutusta:

 1. Sähkömittari: Voit käyttää sähkömittaria seurataksesi sähkönkulutustasi kotona. Tällä tavalla voit seurata, mitkä sähkölaitteet kuluttavat eniten sähköä ja mitkä voivat olla säästökohteita. Sähkömittariin voi myös liittää älysovelluksia, joiden avulla voit seurata kulutusta etänä.
 2. Kulutusraportit: Useat sähköyhtiöt tarjoavat asiakkailleen kulutusraportteja, joissa näkyy kulutuksen määrä eri ajanjaksoina. Näiden raporttien avulla voit seurata, miten kulutuksesi kehittyy ja mitkä ovat suurimmat kuluttajat.
 3. Energiatehokkuusarvio: Voit pyytää ammattilaisen tekemään kotisi energiatehokkuusarvion. Tällöin ammattilainen tarkistaa, mitkä ovat suurimmat sähkönkuluttajat ja mitä voit tehdä vähentääksesi kulutusta. Energiatehokkuusarviossa voidaan myös antaa suosituksia energiatehokkaammista laitteista ja ratkaisuista.
 4. Kulutusennusteet: Monet sähköyhtiöt tarjoavat kulutusennusteita, joiden avulla voit suunnitella sähkönkulutusta etukäteen. Kulutusennusteiden avulla voit esimerkiksi ajoittaa pesukoneen käynnistyksen ajankohdan siten, että kulutus tapahtuu edullisimmilla sähkön hinnoilla.
 5. Vertailut: Voit vertailla kotisi sähkönkulutusta muiden vastaavien kotitalouksien kulutukseen. Tämä voi auttaa sinua tunnistamaan, onko sähkönkulutuksesi suhteellisen korkea tai matala.

Kaiken kaikkiaan kotitalouksien sähkönkulutuksen tarkastelu auttaa sinua ymmärtämään, mihin sähköä käytetään ja kuinka voit vähentää kulutusta. Tämä voi auttaa sinua saavuttamaan energiansäästötavoitteesi ja pienentämään ympäristön kuormitusta. Onneksi toimiva laajakaista auttaa tiedon etsinnässä.

Kodin sähkötehokkuus – kohdat missä voi parantaa

Kodin sähkötehokkuuden parantaminen on tärkeää energiankulutuksen vähentämiseksi ja ympäristön kuormituksen pienentämiseksi. Tässä on joitakin kohteita kodissa, joissa voi parantaa sähkötehokkuutta:

 1. Valaistus: Korvaa vanhat hehkulamput LED-lampuilla, jotka kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät pidempään. Sammuta myös valot huoneista, joissa ei ole ketään, ja käytä luonnonvaloa aina kun mahdollista.
 2. Kodinkoneet: Vaihda vanhat ja energiatehottomat kodinkoneet uusiin ja energiatehokkaisiin. Tarkista myös, että kodinkoneet ovat oikein säädettyjä ja että niiden käyttöohjeita noudatetaan, jotta niiden energiatehokkuus säilyy.
 3. Lämmitys: Tarkista, että kodin ilmanvaihto on kunnossa, sillä huonosti toimiva ilmanvaihto voi nostaa lämmityskustannuksia. Säädä myös lämpötilaa hieman alhaisemmaksi talvella, sillä jokainen aste alaspäin vähentää lämmityksen kulutusta noin 5 %.
 4. Vesi: Asenna vettä säästäviä hanoja ja suihkupäitä, jotta vedenkulutus vähenee. Vältä myös pitkiä suihkussaoloaikoja.
 5. Viihde-elektroniikka: Sammuta televisio, tietokone ja muut laitteet kokonaan, kun et käytä niitä. Voit myös käyttää kannettavaa tietokonetta, joka kuluttaa vähemmän sähköä kuin pöytätietokone.
 6. Aurinkopaneelit: Harkitse aurinkopaneelien asennusta, sillä ne voivat tuottaa ilmaista sähköä ja säästää sähkölaskussa pitkällä aikavälillä.

Näiden lisäksi on muitakin keinoja parantaa kodin sähkötehokkuutta, kuten käyttää sähkönkulutusta vähentäviä ajastimia ja liiketunnistimia, sekä varmistaa, että kodin lämpöeristys on kunnossa. Jokainen pieni teko auttaa vähentämään sähkönkulutusta ja pienentämään ympäristön kuormitusta.

Vastaa