Terveellinen työympäristö tavoitteena myös etätöissä

Sekalaista

Jos yritys on luonut työpaikalla savuttoman ympäristön henkilökunnalle, niin kuinka hyvin yritys on onnistunut tukemaan henkikökuntaansa samassa tavoitteessa kotioloissa kuten etätöissä? Näin laajakaistojen aikana monet töistä ovat siirtyneet koteihin ja samalla myös työterveyden moni näkökulma ja tehtävä jää pitkälti työntekijöiden omille harteille. Miten olisi mahdollista tukea esimerkiksi tupakatonta työntekoa etänä, esimerkiksi tuomalla esille nikotiinipussit tupakoimattomuuden mahdollisena vaihtoehtona? Millä tavalla voidaan tukea etätyöntekijöitä luomaan itselleen terveellisen työympäristön myös etänä, kotioloissa?

Terveellinen etätyö

Terveellisen etätyön luominen vaatii sekä työntekijöiltä että työnantajilta erilaista lähestymistapaa, koska työntekijät eivät ole fyysisesti läsnä toimistossa. Tässä on joitakin vinkkejä terveellisen etätyöympäristön luomiseksi:

  1. Ergonomia: Varmista, että työntekijöillä on ergonominen työpiste kotona. Tähän voi sisältyä säädettävä tuoli, pöytä ja tietokoneen näyttö sekä näppäimistö ja hiiri, jotka tukevat mukavaa työskentelyasentoa.
  2. Työ- ja taukorutiinit: Kannusta työntekijöitä pitämään säännöllisiä taukoja ja noudattamaan työ- ja lepoaikojen tasapainoa. Tämä voi auttaa vähentämään stressiä ja ehkäisemään uupumusta.
  3. Sosiaalinen yhteydenpito: Järjestä virtuaalisia kahvitaukoja, tiimipalavereita ja muita sosiaalisia tapahtumia, jotta etätyöntekijät tuntevat itsensä osaksi työyhteisöä ja voivat pitää yhteyttä kollegoihinsa.
  4. Joustavuus: Tarjoa työntekijöille joustavuutta työajoissa ja -tavoissa, jotta he voivat löytää tasapainon työn ja henkilökohtaisen elämän välillä.
  5. Terveelliset elämäntavat: Kannusta työntekijöitä huolehtimaan itsestään, kuten syömään terveellisesti, liikkumaan ja nukkumaan riittävästi sekä lopettamaan tupakointi, mikäli hän vielä tupakoi.
  6. Oikea teknologia: Varmista, että työntekijöillä on käytössään tarvittavat teknologiat ja työkalut etätyöskentelyyn, kuten luotettava internetyhteys, tietokone ja ohjelmistot.
  7. Tuki ja resurssit: Tarjoa työntekijöille tuki- ja koulutusresursseja, jotka auttavat heitä sopeutumaan etätyöskentelyyn ja hallitsemaan työhön liittyviä haasteita.
  8. Selkeät odotukset: Aseta selkeät odotukset ja tavoitteet työntekijöille, jotta he tietävät, mitä heiltä odotetaan etätyöskentelyssä.
  9. Palautteenanto: Pidä säännöllisesti yhteyttä etätyöntekijöihin ja anna heille palautetta työstään. Tämä auttaa heitä kehittymään ja tuntemaan itsensä arvostetuiksi.

Etätyön ergonomia

Etätyön ergonomia on tärkeä aihe, koska huono ergonomia voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia kuten niska-, selkä- ja hartiasärkyä, silmien rasitusta, käsien ja ranteiden rasitusta sekä päänsärkyä. Tämä voi puolestaan johtaa työtehon laskuun ja sairauspoissaoloihin.

Joitakin tärkeitä ergonomisia seikkoja, jotka kannattaa huomioida etätyössä ovat:

  1. Työpöydän ja tuolin korkeus: Työpöydän ja tuolin korkeus on säädetty oikein, kun kädet ovat rentoina ja hieman koukussa, kyynärvarret ovat vaakatasossa, ja katsot suoraan tietokoneen näyttöä.
  2. Näytön korkeus: Tietokonenäytön tulisi olla niin korkealla, että yläreuna on suunnilleen silmien korkeudella. Tämä vähentää kaulan rasitusta.
  3. Valaistus: Riittävä ja oikeanlainen valaistus on tärkeää, jotta silmiä ei rasiteta. Vältä suoraa auringonvaloa ja varmista, että työalueella on riittävästi valoa. Työnantajan on kuitenkin vaarojen ja haittojen vähentämiseksi pyrittävä järjestämään työpaikalle mahdollisimman hyvä valaistus. Huono valaistus rasittaa, on epäviihtyisä, vähentää työtehoa ja voi olla jopa syynä työtapaturmiin.
  4. Tauot: Pidä taukoja säännöllisesti, jotta keho ei rasitu liikaa. Tauot auttavat myös keskittymään paremmin ja parantavat työtehoa.
  5. Liikunta: Liikunta on tärkeää etätyössä, sillä se auttaa pitämään kehon terveenä ja vireänä. Tee esimerkiksi venyttelyä, kävelyä tai joogaa taukojen aikana.
  6. Työskentelyasento: Vältä istumista samassa asennossa liian pitkään. Vaihda asentoa ja seiso tarvittaessa.
  7. Hiirenpadat ja näppäimistöt: Käytä ergonomisia hiirenpatoja ja näppäimistöjä, jotka vähentävät käden ja ranteen rasitusta.

Huolehtimalla näistä seikoista, voit parantaa etätyön ergonomiaa ja välttää terveysongelmia.

Riittävä lepo ja vapaa-aika myös etätöissä

Työn ja vapaa-ajan tasapainon ylläpitäminen auttaa välttämään työuupumusta ja lisää tuottavuutta. Seuraavat vinkit voivat auttaa ylläpitämään tasapainoa:

  1. Aseta työaikataulu: Aseta tarkka työaikataulu ja pyri noudattamaan sitä. Päätä, milloin aloitat työpäivän ja milloin lopetat.
  2. Pysäytä työasiat päivän päätteeksi: Päätä työasiat päivän päätteeksi ja anna aivojen levätä.
  3. Pidä taukoja: Pidä säännöllisiä taukoja työn aikana ja käytä niitä liikkumiseen, venyttelyyn tai rentoutumiseen.
  4. Vältä ylitöitä: Ylitöiden tekeminen on yleistä etätöissä, mutta se voi aiheuttaa uupumusta ja stressiä. Pyri välttämään ylitöitä ja käytä vapaa-aikasi rentoutumiseen ja virkistäytymiseen.
  5. Tee jotain mieluisaa vapaa-ajalla: Vietä vapaa-aikaa tekemällä asioita, jotka tuottavat iloa ja rentouttavat mieltäsi. Tämä voi olla esimerkiksi liikuntaa, harrastuksia, ystävien tapaamista tai lukemista.
  6. Huolehdi unesta: Unen laatu ja määrä ovat erittäin tärkeitä terveydelle ja hyvinvoinnille. Pyri nukkumaan riittävästi ja säännöllisesti.
  7. Pidä vapaapäiviä: Ota välillä vapaapäiviä etätöistä ja käytä niitä rentoutumiseen ja virkistäytymiseen.

Kaiken kaikkiaan on tärkeää muistaa, että lepo ja vapaa-aika ovat yhtä tärkeitä kuin työkin. Pyri ylläpitämään tasapaino näiden välillä, jotta voit tuntea olosi terveeksi ja motivoituneeksi sekä tehdä työsi tehokkaasti.

Yksi kommentti artikkeliin ”Terveellinen työympäristö tavoitteena myös etätöissä”

Vastaa