Nokia toimittaa Valolle uuden sukupolven teknologian valokuituverkkoon, joka mahdollistaa jopa 25-gigaiset datayhteydet samalla kun pienentää valokuituverkon hiilijalanjälkeä peräti 95 prosenttia verrattuna perinteisiin kuitutekniikoihin. Tämä johtuu Nokian XGS-PON- ja 25G PON-passiiviteknologioiden kyvystä siirtää tietoa samaa kuitua pitkin useille eri asiakkaille, poistamalla tarpeen vetää erillisiä ja sähköä kuluttavia aktiiviteknologiaan perustuvia valokuituja jokaiseen talouteen.
Tilaamassamme valokuidun hiilijalanjälkilaskelmassa kävi ilmi, että oikeastaan ainoa valokuidun hiilijalanjälkeä kasvattava tekijä on rakentamisvaihe eli kuidun asennus. Käytön aikana data liikkuu valokuitukaapelissa äärimmäisen pienellä energialla. Nyt valitulla Nokian tekniikalla voimme pienentää valokuidun hiilijalanjälkeä vielä tutkittuakin pienemmäksi.”
Valoon toimitusjohtaja Tommi Linna
Tilattuun kokonaisuuteen kuuluvat Nokian kehittämät valokuituverkon Lightspan-keskusyksiköt sekä Altiplano-hallintajärjestelmä. Järjestelmällä yhdistetään 200 000 taloutta 30 eri kaupungissa valokuituverkkoon vuoden 2026 loppuun mennessä.
Nokian järjestelmä edustaa parasta valokuitutekniikkaa, mitä maailmasta löytyy. Vastuullisena toimijana meille on valtavan suuri merkitys, että olemme voineet valita nimenomaan suomalaisen Nokian toimittamaan meille nämä järjestelmät. Lisäksi Nokian teknologian avulla voimme rakentaa kaikille operaattoreille aidosti avoimen valokuituverkon, jonka tiedonsiirtokapasiteetti ei lopu missään tilanteessa. Tuomme heti saataville 20-gigaisen Valoo Netti XXL 20000M/20000M-liittymän. Tehty valinta mahdollistaa meille sen, että voimme tarjota kuluttaja-asiakkaillemme Euroopan – ellei koko maailman – nopeimman nettiyhteyden.
Nokialle Valoon tilaus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.
Altiplano on innovatiivisten operaattoreiden teknologia. Järjestelmän avulla Valoo voi rakentaa pitkälle automatisoidun laajakaistainfrastruktuurin, jonka ylläpitokulut pysyvät aina hallinnassa.
Nokian kiinteiden verkkojen johtaja Sandy Motley
Valoo ja ilmastonmuutoksen torjuminen
Tuorein IPCC:n ilmastonmuutosraportti on hälyttävä, vaikka toisaalta se kertoo: toivoa on. Mutta toimenpiteiden muutoksen torjumiseksi on oltava jo käynnissä, ja esimerkiksi jatkuvasti kasvavan tiedonsiirron ilmastovaikutukset eivät ole vähäpätöinen tekijä tässä yhtälössä.
Valokuituyhtiö Valoo seuraa vastuullaan olevaa digitaalisen infrastruktuurin hiilijalanjälkeä vuosittaisessa vastuullisuusselvityksessään. Yhtiön laskelmissa valokuidun elinkaari määritellään sadaksi vuodeksi, sillä teknisenä ratkaisuna valokuitu ei vanhene, ja kuituverkon päästöt putoavat nollaan sen rakentamisen jälkeen.
Jokaisen yhtiön on tänä päivänä tiedostettava ympäristövastuunsa, joka kattaa sekä sisäisen että ulkoisen toiminnan. Koko henkilöstömme on saanut osallistua selvitykseen, jonka tarkoituksena on tunnistaa merkityksellisiä ja vaikuttavia tekoja yhtiömme toiminnassa. Vastuullisuusselvityksen tulosten avulla pystymme ohjaamaan sekä omaa että kumppaniemme toimintaa. Käytämme selvityksen mittareita myös tulevien kumppaneiden valinnassa. Olemme jatkossakin vastuullinen vaikuttaja koko yhteiskunnassa.
Tommi Linna
IPCC:n raportin valossa erityisen hälyttävää on 5G-teknologioiden valtavaksi arvioitu energiankulutus. Aalto-yliopiston tutkimuksessa on laskettu, että yhden 4K-elokuva katsominen mobiiliverkon yli vie saman verran energiaa kuin sähkösaunan lämmittäminen.
Tämä on hyvin huolestuttava tieto, ja toivon, että asiasta saadaan pikaisesti lisää dataa. Joka tapauksessa me tiedämme, että valokuitu on ylivoimaisesti energiapihein tiedonsiirron teknologia – sen osuus keskivertokotitalouden vuosipäästöistä on puolen promillen luokkaa.
* Finnet-liitto ry, Valoo (Adola Oy) ja Valokuitunen Oy teettivät hiilijalanjälkilaskelman Green Carbon -tutkimusyhtiöllä talvella 2022–2023. Päästöt laskettiin GHG Protocol Product Life Cycle Accounting and Reporting -standardin mukaisesti vuoden 2021 keskiarvojen perusteella. Laskelmassa otettiin huomioon valokuituverkon raaka-aineiden valmistuksen, kuljetuksen, tuotannon, jakelun ja myynnin, käytön sekä laitteiden hävityksen aiheuttamat päästöt.
Viidenkymmenen vuoden ajalle tehty elinkaarilaskelma osoittaa, että valokuidun päästöt koko ajalle ovat 273,90 kg CO2e kotitaloutta kohti, mikä vastaa 35 kilometrin ajoa polttomoottoriautolla vuodessa. Tämä tarkoittaa, että valokuituverkon osuus keskivertosuomalaisen vuosipäästöistä on noin 0,5 promillea.